Üst beden görünümünün uyumunda; memenin hacmi, yerleşimi, simetrisi ve dekolte bölgesi dolgunluğu önemli yer tutar. Meme hacminin yetersiz olması bu uyumu olumsuz etkilemesinin yanında, hasta psikolojisine de yansımaktadır.
Memelerdeki hacim ve simetri kusurları farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bir meme diğerinden daha küçük olabilir, iki meme arasında yerleşim farklılığı olabilir, doğumsal olarak bir meme hiç olmayabilir.
Günümüzde meme büyütme için en geçerli yöntem silikon protez kullanımıdır. Meme protezleri dış yüzeyi silikon bir çeperle kaplı, iç kısmında jel kıvamında silikon bulunan, balon benzeri yapılardır. Temelde yuvarlak ve damla (anatomik) olmak üzere iki şekli mevcuttur. Hekiminizin muayenesi sonrasında vücudunuza uygun protez şekli seçilir.
Hekiminizin yapacağı muayene sırasında genel hatları ile kullanılacak protezin boyutları, kas üstü mü yoksa kas altı mı konulacağı, ameliyat kesisinin yeri belirlenir. Ameliyat öncesi çizimlerle meme altı kıvrımı, koltuk altı çizgisi, dekolte bölgesi ve her iki meme arası sınırın hatları işaretlenir.
Ameliyat kararı alınan hastalarda detaylı fotoğraflama ve bu fotoğraflar üzerinden hastayla birlikte analiz yapılır.
Meme büyütme ameliyatları ortalama bir saat kadar sürmektedir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır.
Protezin konulabilmesi için meme altı kıvrımından yaklaşık 4 cm lik bir kesi ile girilir. Ameliyat sırasında kas altında veya kas üstünde uygun boyutta cep oluşturulduktan sonra prova amacı ile kullanılan balonlarla (sizer) denemeler yapılır. Bu denemelerde ameliyat öncesi yapılmış olan çizimler temel alınır. Çizimlerle belirlenen sınırlar içerisinde kalındığı sürece abartılı büyük veya olması gerekenden küçük memeler oluşması engellenir. Prova balonlarla yapılan denemeler sonrası hastanın gövde yapısına en uygun protez boyutu seçilir ve operasyonun kalıcı protez yerleştirme aşamasına geçilir.
Operasyon bitiminde hastanın ameliyat sonrası ağrısını en aza indirmek için meme çevresine dairesel şekilde anestezi uygulanır. Ameliyat sonunda yerleştirilen protezi desteklemesi amacı ile alttan destekli ve üstten açılır kapanır bandajlı özel bir sutyen giydirilir. Operasyon sonrası bir gece hastane yatışı yeterlidir.
Hastalar genellikle 72 saatlik istirahat süreci sonrasında sosyal hayatlarına dönebilmektedir. Protez kasın altına yerleştirildiği takdirde birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık yaşanabilir. Hekiminiz tarafından reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesicileri kullanmanız gerekir.
Meme altı kıvrımında bulunan yara yerine herhangi bir pansuman yapmanız gerekmez. Dikiş alınması gerekmez, dikişler kendiliğinden eriyecektir. Ameliyat sonrası giydirilen sutyeni dört hafta boyunca kullanmanız gerekir.
Üç hafta yan yatmamanız, üç ay yüzüstü yatmamanız önerilir. Hastaneden taburculuğunuz sonrası 48. Saatte duş alabilirsiniz. Ameliyat sonrası erken dönemde her iki memede şişlik olabilir. Bu şişlikler haftalar içinde azalarak bitecektir. Ameliyattan bir ay sonra hafif tempoda spor yapmaya başlayabilirsiniz. Ağır sporlar için iki ay beklemeniz gerekir.
Meme protezi ameliyatı sonrası kanama veya enfeksiyon görülebilir. Protez çevresinde oluşan kapsül adı verilen zarın kalınlaşmasına bağlı protezin bazı bölgelerinde sıkışma ve sertleşmeler oluşabilir. Protezde oluşan bu sıkışmalar uzun dönemde memede estetik kusurlara sebep olabilir.
Kapsül kontraktürü ağır düzeyde olduğu takdirde estetik problemler oluşturması yanı sıra ağrıya da sebep olabilir. Bu durumda protezin çıkarılması ve etrafındaki kapsül dokusunun temizlenmesi gerekir.